0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Čo je GaN nabíjačka?

Čo je GaN nabíjačka?

Pojem GaN sa vyskytuje u nás čoraz pravidelnejšie, veľa ľud si ich začína porovnávať s tradičnými a bežnými nabíjačkami. Poďme si tajomný výraz GaN v tomto článku konečne vysvetliť.

Čo si predstaviť pod pojmom GaN?

Ide vlastne o zápis chemickej zlúčeniny Gallium Nitride (u nás nitrid gallitý). Táto zlúčenina nie je žiadnou novinkou, už sa podieľala napríklad na výrobe LED obrazoviek. Na našom trhu sa začal pojem GaN nabíjačka skloňovať najmä v roku 2020, avšak prvé nabíjačky sa na svete objavili už v druhej polovici roka 2018.

Kľúčový rozdiel medzi týmito dvoma typmi nabíjačiek spočíva v ich zložení. Po celé roky sú bežné nabíjačky, ktoré pravidelne používame pre naše smartfóny, notebooky a počítače, založené na kremíku. To znamená, že spočívajú vo vstavaných integrovaných obvodoch napájania založených na kremíku. Namiesto toho nabíjačka GaN inovatívne využíva zabudovaný čip nitridu gália, ktorý je vyrobený z nitridu gália, novej alternatívy polovodičového materiálu. V posledných rokoch sa teda začala táto zlúčenina využívať v oblasti nabíjania.

Ide o nabíjačky, ktorá umožňuje novým nabíjačkám, aby sa všetky ich vnútorné komponenty zmestili do malého balenia a napriek tomu všetkému boli vysoko výkonné. Okrem veľkosti tu ide o menšie tepelné zahrievanie a lepšiu účinnosť. Nie je výnimkou väčšia nabíjačka, ktorá však disponuje hneď niekoľkými portami. Stručne povedané, čo sa týka nabíjacích portov, veľká väčšina nabíjačiek GaN využíva viac portov USB C alebo USB C plus USB A aby umožnila rýchle nabíjanie viacerých zariadení súčasne v porovnaní s bežnou nabíjačkou batérií je nabíjačka GaN napájaná s väčšou všestrannosťou a flexibilitou.

Prečo zvoliť GaN nabíjačku?

Nemusíme poznať podrobnosti, aby sme ocenili jej prínos v technológiách minulých, súčasných aj tých budúcich, avšak väčšina nabíjačiek, ktoré poznáme, využíva kremík. Ten je tu s nami už veľmi dlho, nový nitrid gallitý ho ale v mnohom prekonáva. Čím konkrétne ho predbieha?

  • neprehrieva sa – vďaka chemickej zlúčenine GaN nabíjačka lepšie odoláva vysokému napätiu pri nabíjaní. Má schopnosť zniesť vyššiu záťaž než v prípade kremíka.
  • Vyššia účinnosť – nabíjanie je účinnejšie práve tým, ako nabíjačka znesie vyššie napätie. Uvádza sa účinnosť 95 % oproti 87 % pri bežných kremíkových nabíjačkách. Teplo je minimalizované a neodvádza tak energiu preč. V mnohých prípadoch sa hovorí že je nabíjanie až 3x rýchlejšie.
  • Možnosť súčasného nabíjania viac zariadení – často ide o adaptér s viacerými konektormi USB-A či USB-C, stačí teda na cesty pribaliť jednu nabíjačku na nabitie telefónu, tabletu aj notebooku.
  • Menšie rozmery – výroba polovodičov z nitridu galitého umožňuje zmenšiť ich veľkosť, nabíjačka teda nie je taká veľká. Rozmery aj hmotnosť sú, veľakrát aj o polovicu menšie.

Odkaz na nabíjačku: https://www.mobilnet.sk/sturdo-sietova-nabijacka-w...

Záverečné slová

Nabíjačka GaN, ako nová technológia nabíjania, sa v oblasti nabíjania energie preslávila. S výhodami poskytovania rýchlejšej nabíjacej rýchlosti, vyššej energetickej účinnosti a znížením odvádzania tepla v malej, ale mohutnej veľkosti sa skutočne stáva silným konkurentom oproti bežným nabíjačkám batérií.

V súčasnosti kvôli neprimeranej ponuke a nákladom nemôže nabíjačka GaN nahradiť bežné nabíjačky batérií. Napriek tomu je to určite správna cesta, pretože je integrovaná do vlajkových lodí a napájacích bánk. V nasledujúcich rokoch, keď sa ponuka a náklady stanú primeranými, pravdepodobne nahradia bežné nabíjačky batérií a stanú sa bežným prúdom.

mobilNET

Kategória: Odporúčame