0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Ako zistiť, akou nabíjačkou sa môže mobil nabíjať.

Ako zistiť, akou nabíjačkou sa môže mobil nabíjať.

Rýchle mobilné nabíjanie je jedným z prvkov, ktoré sa v poslednom čase stali kľúčovými. Extra výkon, ktorý nám umožňuje, aby sme nemuseli tráviť hodiny a hodiny čakaním na úplné nabitie mobilu alebo natoľko, aby sme mohli pokračovať v práci.

Ako zistiť reálny výkon nabíjania telefónu?

Prvé miesto, kde si môžete rýchlo overiť kapacitu rýchleho nabíjania, ktorú ponúka Váš telefón, sa nachádza na obale telefónu. V mnohých prípadoch je to prvok, ktorý je možné vidieť voľným okom, pretože je zvýraznený na prednej strane. Ak nie, budete musieť obal otočiť, aby ste videli batériu a rýchle nabíjanie vo väčšine prípadov sa nachádza na jednej zo strán obalu. V prípadoch, že nabíjací výkon nie je uvedený na škatuli, uvedú aspoň prúd a napätie, čo je pre nás užitočné na identifikáciu nabíjacieho výkonu podľa nasledujúceho vzorca. Budeme musieť iba vyhľadať obidva údaje, navzájom ich znásobiť a získať výkon záťaže vyjadrený vo W.

Ak napríklad máme prúd 9 voltov a napätie 3 ampéry, výsledok by bol taký jednoduchý, ako keby sme ich vynásobili a našli watty, ktoré nám ponúka, čo by bolo 27 W.

Aplikácia Ampere

Reálny výkon nabíjania batérie je možné prostredníctvom viacerých postupov. Jeden zo spôsobov je využiť aplikáciu Ampere, ktorú si môžete stiahnuť bezplatne z obchodu Google play.

Aplikácia ponúka niekoľko základných funkcií. Jednou z nich je monitorovanie toku energie, vďaka ktorému sa následne dostaneme k výkonu nabíjania. Potom, ako spustíte aplikáciu, tak by ste mali vidieť obrazovku po načítaní približne 10 sekúnd potom, ako spustíte aplikáciu. Môžete vidieť, ako Váš smartfón spotrebúva energiu tempom. Potom, ako pripojíte nabíjací adaptér k smartfónu, tak uvidíte informáciu, ako rýchlo sa nabíja Váš smartfón.

Následne, ak chcete zistiť pri akom výkone sa nabíja váš smartfón, tak jednoducho vynásobte napätie prúdom, aby ste odvodili príkon. Napríklad 4,268 V * (2390 MiliAmpérov / 1 000) = 10,02 W (reálny výkon nabíjania). Rovnako do pozornosti musíme dať, že výkon nabíjania sa môžu líšiť v závislosti o stavu nabitia batérie. Najčastejšie najväčší výkon nabíjania zariadenia zaznamenáte niekde okolo hranice 20% až 60% nabitia smartfónu, následne software v smartfóne upravuje výkon nabíjania, aby nedošlo k poškodeniu batérie, či zariadenia.

Čo sa stane, ak nabijem mobil s väčším alebo menším výkonom?

V prípade, že niekedy použijete nabíjačku s rýchlejším nabíjaním, ako Váš smartphone podporuje procesor v telefóne to zistí, nejedná sa však o nič zlé. Procesor obmedzí nabíjanie tým najlepším spôsobom bez toho, aby sme museli čokoľvek robiť. Na druhej strane, ak Váš mobilný telefón nie je kompatibilný s nabíjačkou a zvolíte nižší výkon, aby sa telefón nepoškodil. Opačná situácia, v ktorej používame nabíjačku s menším výkonom, ako má náš mobil, neovplyvní ani jedno z týchto dvoch. Všimnete si iba to, že sa mobil nabíja oveľa pomalšie ako obvykle a ako by ste chceli. To isté sa deje s prenosnými batériami, ktoré zvyčajne neponúkajú rýchle nabíjanie, a preto ich nabíjanie trvá oveľa dlhšie.

mobilNET