0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
​Bližšie k ekológii

​Bližšie k ekológii

Prečo chcem chrániť životné prostredie?

Čo znamená udržateľné?

Prečo je dôležité venovať sa tejto téme?

Tieto otázky podnecujú nielen našu kreativitu, ale aj všeobecnú zodpovednosť. Je ťažké uvedomiť si hodnotu toho, na čom nezbohatneme a ešte ťažšie nahliadnuť do dimenzií, ktoré sa bezprostredne netýkajú nášho biznisu. Ale, všetko so všetkým súvisí a aj naše správanie je len zrkadlom nášho charakteru. A dnes, nuž, treba ísť s dobou, neustále rásť, posúvať hranice, rozvíjať potenciál, získavať nových zákazníkov, sledovateľov, či priateľov. Ale čo robíme, tak skutočne, pre seba, pre naše okolie a prostredie, v ktorom žijeme?

Aj v tomto prípade platí, že najväčším nepriateľom je nevedomosť, nedostatočná informovanosť, neobjektívnosť. Obzeráme sa po bombastických témach, ktoré nás ohromia, či zaskočia. No nie je skôr šokujúca a alarmujúca naša ľahostajnosť voči ekologickým témam? Ruku na srdce, ako veľmi sa zaujímate o ekológiu a prostredie okolo vás? Triedite odpad, máte kompost, robíte si nákupný zoznam, nakupujete lokálne, jazdíte na bicykli, používate prírodnú kozmetiku? Čokoľvek z toho sa ráta. Ak si to pred sebou nedokážete obhájiť, možno vám postačí tento fakt:

61% odpadu na Slovensku putuje na skládky.

Aj my sme si kládli rovnaké otázky, ako zlepšiť naše výrobné procesy, ako zaradiť do sortimentu udržateľné a recyklované materiály. Z časti sa nám to podarilo – na našej stránke pribudli puzdrá na rôzne druhy telefónov (iPhone, Samsung a Huawei), ktoré sú zo 100% kompostovateľného materiálu. Za pomoci kompostovania sa biologicky rozložia za približne 6-18 mesiacov. Sú vyrobené z granúl z pšeničnej slamy a TPU šetrnému k životnému prostrediu. Hlavný cieľ, ktorý sme si stanovili je eliminovať odpad: napríklad tým, že naše produkty (ako adaptéry, káble, či redukcie) balíme do obalov z recyklovaného papiera. Jednak sme minimalizovali jeho gramáž, zároveň zamedzili tlači nepodstatných informácií a tým znížili chemickú stopu. Takéto obaly sú označené ako Max Mini. V neposlednom rade nám záleží na životnosti nášho sortimentu. Naše káble a slúchadlá sú zväčša v prevedení s textilným povrchom, ktorý zabraňuje lámaniu či tvorbe uzlov. V prípade mobilných batérii sme na našom e-shope poskytli návod na to, ako predĺžiť ich životnosť. Lebo veď, nejde len o predaj, ale predovšetkým o zodpovednú kúpu, ktorá zohráva veľkú rolu v nastavení priorít v našej spoločnosti.

Otázka, prečo chceme chrániť životné prostredie, je jednoduchá. Všetko, čo máme, s čím pracujeme, čo konzumujeme, čo sme dokázali a vytvorili pochádza zo životného prostredia. A celkom logicky by sme ho preto mali chrániť, hoci to väčšina z nás vedome nerobí. Udržateľnosť je nástroj na to, ako nájsť výrobné procesy, spôsoby, riešenia či materiály, ktoré budú v súlade s našim životným prostredím.

No a prečo je dôležité venovať sa tejto téme? Na to by si každý mohol odpovedať úprimne, sám pre seba.

Na záver ešte zopár tipov ako žiť ekologickejšie:

  • separuj odpad
  • vypestuj si vlastnú zeleninu, ovocie alebo bylinky
  • skús opraviť pokazené
  • dopraj si kávu do šálky nie do plastového či papierového pohárika
  • kupuj iba toľko potravín, ktoré reálne skonzumuješ
  • cestuj verejnou dopravou alebo na bicykli
  • na nákup si zober svoju vlastnú tašku
  • nabitý mobilný telefón vyber zo zásuvky
  • daruj staré oblečenie

mobilNET

Kategória: Novinky