0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Ako si správne vybrať  sieťovú nabíjačku na telefón?

Ako si správne vybrať sieťovú nabíjačku na telefón?

Na trhu je veľké množstvo nabíjačiek na telefón. Na pultoch predbieha jedna - druhú s vyššími parametrami na obale. Jedna má 18 watt druhá zas 20 watt , tretia 3,4 ampéra a táto má aj QC 3.0 nabíjanie . Tak ktorú? Odpoveď je jednoduchá ale najskôr si urobme krátke rozdelenie nabíjačiek aj s nejakými informáciami.

Originál – nabíjačky ktoré vyrába priamo výrobca telefónov pre konkrétny model telefónu. Nabíjačka na Apple , nabíjačky na Samsung, nabíjačky na Huawei. Väčšinou ich dostanete spolu so zariadením na ktoré sú určené. Dajú sa zakúpiť aj samostatne, odporúčam však u overených predajcov. Pevne verím že neočakávate že na CN webside za super cenu s dodaním viac ako 2 týždne dostanete originál.

Iné značky – po našom neoriginálne nabíjačky, kategória kde je najviac druhov, dizajnov, parametrov . Vo väčšine prípadov ide o kvalitné nabíjačky ,ktoré majú širší rozsah, teda nie sú určené iba na konkrétny model zariadenia. Vysvetlím to ako napríklad pri čipovaní aut, neoriginal je bežné nastavenie od výroby a originál je softvérovo upravené vyladené nastavenie.

Viac sa tu však prejavuje marketing na zákazníka a veľa nie klamstiev, ale pravdu ohýbajúcich informácií. Napríklad máte 3 portovú nabíjačku s parametrov 45 watt. Myslíte si že paráda 45W ale v skutočnosti môžete mať pred sebou nabíjačku, ktorá má na jeden port 15w, len to dodávateľ spočítal 3x15=45w.

Nabíjačky môžu byť s pevným káblom alebo odnímateľným USB káblom. Praktickejšia je s USB odnímateľným káblom, ktorý pokiaľ je aj dátový môžete požívať na prenos dát. Prípadne sa pripojiť a nabíjať cez HUB. Treba si uvedomiť, že EU koncovka Vám pri cestovaní nebude pasovať všade a preto je dobre využívať aj externé nabíjačky.

Podľa konektorov:

USB – C: väčšina nových modelov telefónov má tento moderný nový konektor. Jeho výhodou je aj možnosť pripojenie akýmkoľvek smerom. Ide o budúci štandard konektora

Lightning: je to symetrický konektor , ktorý je určený len pre iPhone .odporúčam zakupovať produkty s označením, (MFI označenie), ktoré Vám zaručuje že ide o produkt s originál Apple čipom a nestane sa Vám že pri update software Vám zrazu nabíjačka prestane nabíjať.

Micro USB: predchodca USB Typ C. Používaný skoro u všetkých starších modeloch telefónov.



Výkon: udáva sa vo wattocha určuje aké množstvo prúdu je nabíjačka schopná dodať do telefónu. Teda aj priamo určuje aké rýchle bude nabíjanie. Výkon nabíjačky by nemal byť nižší prípadne zbytočne vyšší od napätia telefónu. Ak máte v telefóne batériu 15W je úplne zbytočne používať nabíjačku 20W, telefón si aj tak zoberie len 15W. Štandardne nabíjanie je pri 5W, vyššie hodnoty sa už radia do rýchlonabíjania.

Napätie a Prúd udávajú výkon nabíjačky. Jednoducho povedané ak vynásobíte napätie a prúd dostanete výkon nabíjačky vo wattoch. ( W=V.A)

Napätie sa udáva vo voltoch. Väčšinou je to hodnota 5V, pri rýchlonabíjačkach 9V až 12 V. Prúd sa udáva v ampéroch a momentálne medzi bežné a postačujúce nabíjačky sa považujú s prúdom okolo 2A. Tie výkonnejšie disponujú okolo 3 – 3,4A.

Rýchlonabíjačky - nabijú telefón omnoho rýchlejšie . S označením QC 3.0 až 4 x rýchlejšie ako bežná nabíjačka. Určite Vás to poteší hlavne v situáciách, keď sa ponáhľate a potrebujete za krátky čas dostať do skoro vybitej batérie energiu. Na to aby ste mohli používať rýchlonabíjačku , musí podporovať túto funkciu aj telefón.





Základné informácie máme za sebou teraz si už len vybrať, tak ktorú? Tu sú naše rady:

  • Najideálnejšie je zakúpiť si originál pre daný model telefónu-
  • Pri výbere inej nabíjačky sa nenechajte uniesť vysokými číslami. Pozrite si parametre telefónu na webe, portáloch ako fony.sk alebo GSMarena a podľa toho si vybrať aj nabíjačku. Ak potrebujete 15W nabíjačku tak vyberajte z ponuky z nabíjačiek ktoré majú výkon 15W.
  • Vyberte si komplet nabíjačku pri ktorej je aj kábel, nie len adaptér a potom dokúpiť káble od iného dodávateľa. Takto budete mať istotu že aj kábel zodpovedá parametrom nabíjačky a nestane sa Vám že síce máte silnú nabíjačku ale slabý kábel .
  • Zakúpte si viac portovú nabíjačku ideálne je 1x USB + 1 Typ -C výstup . Viac ako 3 portové sú zbytočné. Vo väčšine prípadoch si nabíja jedna osoba.
  • Rýchlonabíjačku si kúpte len ak rýchlonabíjanie podporuje aj telefón. Inak ste zbytočne investovali do niečoho čo nemôže fungovať .
  • 5 EUR sieťové nabíjačky určite nie sú tie ktorými by ste chceli nabíjať svoj telefón. Poctivé nabíjačky ako to ja nazývam sa pohybujú od 15 EUR hore.
  • Nakupujte u overených dodávateľov


A nezabúdajme na bezpečnosť:

  • Nenabíjate poškodenou nabíjačkou myslím mechanicky, rozmliaždene káble od koliesok na stoličke, zlomený konektor, lebo niektorí si myslia že konektor sa nevyťahuje ale vylamuje.
  • Nepoužívajte nabíjačku vydáva silnejší bzučivý zvuk počas nabíjania.
  • Nepožívajte ak cítite z nabíjačky zápach po horení plastu.
  • nenechávate nabíjačky po dokončení nabíjania v elektrickej sieti.


Pevne verím, že naše rady ti pomôžu vybrať nabíjaču k tvojej spokojnosti.

mobilNET.sk





Kategória: Tipy, triky a návody