0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Počúvate radi hudbu? Zistite, ako vybrať tie správne slúchadlá

Počúvate radi hudbu? Zistite, ako vybrať tie správne slúchadlá

Slúchadlá boli vždy verným pomocníkom pre telefóny, dnes už získavajú status nevyhnutného doplnku každého inteligentného telefónu. Funkcie a schopnosti slúchadiel sa neustále rozširujú a čoraz väčší zmysel dávajú aj tým, ktorí cez svoj smartfón hudbu nepočúvajú.

Vybrať si správne vyhovujúce slúchadlá môže byť rovnako zložité, ako nájsť dokonalý smartfón. Samozrejme, rozdiel v kvalite zvuku medzi 20 a 200-eurovými slúchadlami budete počuť, no nebude až taký zásadný. A to aj z toho dôvodu, že výrobcovia dnes vedia veľa vecí vyladiť softvérovo. Dôvod, prečo sú takmer všetky slúchadlá ladené do basového zvuku, ktorý dokáže vytiahnuť každý jeden detail skladby, je ten, že takýto zvuk je pomerne univerzálny v mainstreamovej hudbe a najmä funkčný. Cez slúchadlá totiž čoraz viac telefonujeme, ovládame nimi smartfón a počúvame hovorené slovo v podcastoch.

Existuje niekoľko druhov slúchadiel, ako prvé momentálne najpoužívanejšie sú Bluetooth slúchadlá, na trhu sú však aj iné zaujímavé slúchadlá ako napríklad slúchadlá na lícne kosti, športové slúchadlá, slúchadlá cez hlavu, ktoré sa často používajú aj pri hraní hier.

Slúchadlá cez hlavu / herné slúchadlá

Pri výbere slúchadiel cez hlavu sa určite zamerajte hlavne na pohodlie a ďalej na materiál, z ktorého sú vyrobené. Najčastejšie bývajú vyrobené z textilu či koži. Najvhodnejšie slúchadlá tejto kategórie sú tie, ktoré nezvierajú priamo uši, ale hlavu okolo nich. Takéto náhlavné slúchadlá sú vhodné predovšetkým na dlhšie počúvanie hudby alebo tiež na filmy či na hranie hier.

Pri hraní hier nájdete široký výber špecializovaných herných slúchadiel. Pri výbere by ste sa mali zamerať hlavne na pohodlie pri nosení, keďže slúchadlá budete používať dlhé hodiny. Pri tomto type slúchadiel si môžete vybrať aj slúchadlá s mikrofónom, aby ste mohli s ostatnými hráčmi počas hrania komunikovať.

Slúchadlá na lícne kosti

Sú ešte tak trochu novinka, ktorá sa zatiaľ nedočkala masívneho rozšírenia. A pritom ponúkajú veľa výhod. Sú vhodné najmä pre tých, ktorým z najrôznejších dôvodov nevyhovujú štuplové slúchadlá a veľké náhlavné modely nechcú nosiť. Vzhľadom na to, že sa zvuk v podobe vibrácií prenáša cez lícnu kosť priamo na kostičky stredného ucha, nie je upchaný zvukovod, a tým pádom sú vhodné do situácií, kedy je nevyhnutné vnímať svoje okolie. Úplne najviac ich ocenia športovci. Cyklistika, korčuľovanie, beh aj mnohé ďalšie športy tak budú razom bezpečnejšie.

Športové slúchadlá

Na šport sa najlepšie hodia Bluetooth slúchadlá do uší alebo Bluetooth slúchadlá okolo krku, ktoré spojuje jeden kábel okolo krku prípadne slúchadlá na lícne kosti. Veľmi dobre tlmia okolitý hluk a dobre izolujú, takže je potrebné, aby ste boli veľmi obozretní. Pri výbere slúchadiel na šport sa určite poriadne uistite, či vám naozaj sedia, pretože pri prudších pohyboch by mohli z ucha vypadnúť. Pri športe je hlavné, aby športové slúchadlá držali pevne cez hlavu. Napríklad také slúchadlá na beh majú často most a spony, ktorými sa ešte dodatočne pripevnia na uši.


Vzdialenosť a výdrž batérie

Bezdrôtové Bluetooth slúchadlá so sebou prinášajú možnosť vzdialiť sa na určitú vzdialenosť od prijímača signálu, napr. mobilu. Preto je vhodné zvážiť, či sa chcete pohybovať aj niekoľko metrov od zariadenia alebo Vám len jednoducho vadí kábel klasických káblových slúchadiel. Bežná vzdialenosť sa pohybuje okolo 10 metrov od zariadenia. Dokážete sa vzdialiť samozrejme aj viac ale v niektorých prípadoch sa už môže stať že prenos bude slabší a časom sa stratí pripojenie. Dôležité je, aby mali slúchadlá dostatočne dlhú výdrž batérie na jedno nabitie, prípadne ponúkali puzdro, ktoré ich dokáže nabiť. Bluetooth bežné slúchadlá vydržia na jedno nabitie 3 až 5 hodín, spolu s nabíjateľnou krabičkou sa môže stať že na jedno plné nabitie slúchadiel a krabičky dokážete počúvať hudbu aj 20 – 30 hodín.

Zvukový rozsah, Frekvenčný rozsah, odpor a tolerancia

Nezabudnite pri kúpe slúchadiel skontrolovať ich frekvenčný rozsah. Širší frekvenčný rozsah znamená lepšie rozpoznanie vrstiev zvuku. Odborníci odporúčajú kupovať slúchadlá vo frekvenčnom rozsahu od 10 Hz do 25 000 Hz, aby ste neprišli o žiadnu frekvenciu. Frekvenčný rozsah hovorí o tom, v akej škále dokážu slúchadlá prehrať zvuk. Naše ucho dokáže zachytiť rozsah asi od 15 Hz po 20 kHz, čo je približne hodnota, ktorú by mali spĺňať aj slúchadlá. Tolerancia je udávaná v decibeloch (dB). Pri modeloch pre bežných poslucháčov stačí hodnota okolo 10dB, pri kvalitných modeloch na profesionálne použitie by tento parameter nemal prekračovať 3dB.

Tip na vyčistenie slúchadiel

Základné čistenie toto čistenie by sme mali robiť pravidelne.

  1. Vždy najprv slúchadlá odpojíme alebo v prípade bezdrôtových špuntov vypneme .
  2. Silikónové nástavce slúchadiel zložíme a očistíme pomocou mydla a teplej vody. Dôkladne osušíme handrou a necháme úplne oschnúť (pozor na kvapky v záhyboch).
  3. Na špajli namotáme vatu a opatrne očistíme mriežku zvukovodu. Snažíme sa neztláčat usadený vosk do mriežky , pohybujeme špajlí vždy iba jedným smerom (ako pri zametaní). Slúchadlá držíme tak, aby nečistoty nepadali dovnútra.

Profesionálnejšie čistenie slúchadiel

  1. Namotáme vatu na špajli a namočíme jej do izopropyl alkoholu . Pokiaľ ho nemáme, použijeme iné čo najčistejšie alkoholovej riedidlo , ak ani to nemáme použijeme mix Jari s vodou (nie je príliš účinné).
  2. Slúchadlá otočíme tak, aby bola mriežkou naklonená smerom nadol, tekutina nesmie zatiecť dovnútra. Pomaly, opatrne mriežku čistíme. Pohyby špajdľou robíme vždy jedným smerom (nie zo strany na stranu).
  3. Po skončení čistenia vatou slúchadlá a mriežku utrieme zľahka vlhkou handrou.
  4. Dôkladne vysušíme napríklad pomocou kuchynského obrúska. Necháme pre istotu vyschnúť niekoľko hodín.

mobilNET

Kategória: Tipy, triky a návody