0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Čo urobiť keď vám spadne mobil do vody?

Čo urobiť keď vám spadne mobil do vody?

V dnešnej ponuke existuje veľké množstvo rožných modelov telefónu. Niektoré ponúkajú vodotesnosť ostatné však vodeodolnosť. Čo ale treba robiť, ak tvoj telefón nie je vodoodolný a omylom ti spadol do vody?

Je medzi týmito dvoma slovami rozdiel?

Vodoodolnosť je iba základná schopnosť vydržať krátkodobé pôsobenie vody.

Vodotesnosť je naopak schopnosť byť aj ponorený a vystavený nejaký čas pôsobeniu vody. Vodotesné zariadenia môžete sa s nimi kúpať, plávať.

Čo urobiť keď vám spadne mobil do vody?

1. Vytiahnite ho z vody. Toto už máte pravdepodobne za sebou, mnoho ľudí to však urobí aj automaticky bez čítania článkov. Dôležitá je predovšetkým rýchlosť.

2. Vypnite ho. Množstvo mobilov, ktoré nie sú odolné voči vode, sa po páde do vody automaticky vypnú, aby sa predišlo skratu. Ak by sa Váš telefón ocitol telefón pod vodou a nevypol sa sám, neváhajte a po vytiahnutí ho čo najskôr vypni, aby ste zabránili spomínanému skratu. Určite ho počas tejto doby nenabíjajte, elektrina by mohla iba uškodiť. Netraste mobilom. Všetky úkony robte opatrne, aby ste nenarobili viac škôd.

3. Vysušte ho. Zoberte si papierové utierky alebo savú handru a vysušte čo sa dá. Ak máte možnosť ho otvoriť, vyberte batériu, SIM kartu, prípadne pamäťovú kartu. Radšej pomalšie, aby ste mobilu ešte viac neublížili. Snažte sa ho vysušiť aj zvnútra.

Vložte telefón do vákuového obalu, vo vákuu odstránite vodu zo všetkých štrbín Vášho mobilu, a to aj z miest, na ktoré by ste sa s utierkou nedostali. Vákuový efekt vytvoríte po vložení zariadenia do plastového vrecúška a následným odsatím všetkého vzduchu. Chvíľu to síce potrvá, no voda by sa mala zo všetkých medzier pomaly dostať von.

Miska ryže mýtus?

Určite ste už počuli o spôsobe záchrany telefónu pomocou plnej misky ryže. Vysušenie mokrého telefónu v miske s ryžou síce znie ako mýtus, no je to skutočne účinná metóda. Aj keď sa môže zdať, že je telefón suchý, tak v jeho „tele“ sa stále nachádzajú čiastočky vody. Na odstránenie vlhkosti spoľahlivo poslúži miska s neuvarenou ryžou, do ktorej vložíte zariadenie na približne 2 dni.

4. Po vysušení skús telefónu zapnúť.

Odborníci síce tvrdia, že možnosti na poškodenie telefónu po páde do vody sú vysoké, no aj napriek tomu sa niekedy zariadenia podarí včas zachrániť. Pokiaľ by sa tak nestalo skúste navštíviť najbližší servis telefónov.

Rada na záver

1. Nenabíjajte telefón počas toho ako schne. To najhoršie, čo môžete urobiť s elektronikou namočenou do vody, je zapojiť ju do elektriny.

2. Nezapínajte hneď telefón. Doprajte mu čas. Počkajte nech všetko potrebné vyschne.

3. Žiadny fén. Takéto šialené nápady nekončia dobre. Fén môže mať opačný účinok a zatlačiť vodu dovnútra mobilu. To už radšej použite vysávač, aby ste kvapky dostali von.

4. Dobrou pomôckou na fotenie aj vo vode je vodoodolné puzdro. Už čoskoro aj na našom webe!!!.



mobilNET

Kategória: Tipy, triky a návody