0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Čo je to USB-C konektor a aké sú výhody jeho využitia?

Čo je to USB-C konektor a aké sú výhody jeho využitia?

Určite sa vám už stalo, že ste na pripojenie micro USB alebo USB konektoru do smartfónu alebo počítača potrebovali niekoľko pokusov, kým ste našli jeho správnu orientáciu. To je len jedna z mála výhod, ktorú nový konektor USB-C ponúka. V súčasnej dobe sa už USB porty nachádzajú na všetkých druhoch zariadení od jednoduchých externých pevných diskov cez najnovšie notebooky, telefóny a tablety až po nabíjacie káble smartfónov.

Čo je to USB-C

USB-C-schema

USB-C je priemyselný štandard pre nabíjanie a prenos dát jedným káblom. Bol vyvinutý neziskovou organizáciou USB Implementers Forum (USB-IF), ktorá v priebehu rokov vyvinula a certifikovala štandard USB. Členmi USB-IF je viac ako 700 spoločností, medzi ktoré patria spoločnosti Apple, Dell, HP, Intel, Microsoft a Samsung. Prítomnosť veľkých hráčov na trhu v organizácii USB-IF je príčinou toho, že výrobcovia počítačov a mobilných telefónov štandard USB-C tak ľahko prijali.

Má nový, menší tvar konektora, ktorý je reverzibilný, takže sa ľahšie pripája. Káble USB-C dokážu prenášať podstatne viac energie, preto ich môžete použiť na nabíjanie väčších zariadení (napríklad notebooky) alebo rýchle nabíjanie smartfónov či tabletov.

Nový tvar konektora

Postupným vývojom a nastupujúcimi technologickými požiadavkami sa menil aj tvar USB konektorov. Výsledkom bola široká zbierka rôznych tvarov ako štandardný konektor USB typu A, mini- a micro- USB.

USB-C-konektorNa ich prepojenie potrebujete zodpovedajúce adaptéry alebo káble, častokrát sa pripojenie a vzájomná komunikácia zariadení nepodarí. Ukončenie tejto rozmanitosti naznačuje USB-C konektor, ktorý vďaka kompaktnej veľkosti a podpore najmodernejších protokolov a technológií dokáže využívať každé zariadenie. Je dostatočne malý na to, aby sa zmestil do tenkého mobilného zariadenia, ale zároveň dostatočne výkonný na to, aby dokázal pripojiť všetky periférne zariadenia k notebooku. Je to jediný tvar konektora USB, ktorý by mali prijať všetky zariadenia, takže nebudete musieť používať množstvo rôznych káblov USB s rôznymi tvarmi konektorov na koncoch. Jeho nespornou výhodou je reverzibilný tvar. To znamená, že už nemusíte otáčať konektor a hľadať správnu orientáciu pre jeho zapojenie. Je to mimoriadne užitočná vlastnosť, ktorá zjednoduší a urýchli pripojenie zariadenia.

Univerzálne využitie

Pre lepšie pochopenie fungovania si treba uvedomiť, že USB Typ-C je iba tvar konektora. Jeho fungovanie je ovplyvnené použitou technológiou, ktorá ho, obrazne povedané, poháňa. To znamená, že napriek rovnakému tvaru a veľkosti môžu jednotlivé USB-C konektory a porty poskytovať rozličné funkcie.

Skvelou správou je, že USB-C podporuje široké spektrum technológií. Z toho vyplýva, že samotný konektor síce nedokážete fyzicky pripojiť do staršieho typu portu. Ovšem použitá technológia je spätne kompatibilná, takže svoje staré zariadenia môžete naďalej pripájať k USB-C portu káblom resp. adaptérom vybaveným zodpovedajúcimi koncovkami pri zachovaní plnej funkčnosti.

Samotný konektor USB-C podporuje:

  • rôzne nové štandardy USB, napríklad USB 3.1 s prenosom dát až do 10 Gbit/s a nabíjanie USB (USB PD - Power Delivery)
  • široké spektrum protokolov „alternatívnych režimov“, čo vám umožní použiť adaptéry s výstupom z HDMI, VGA, DisplayPort alebo iných typov pripojenia z jediného portu USB

USB-C-sluchadla

AKCIA - 12,99€

USB-C, USB PD a napájanie

Spojenie USB PD s USB-C prináša výrazne rýchlejšie nabíjanie s kapacitou dosahujúcou až 100W. Vďaka nemu dokážete nabíjať aj notebook, ktorý zvyčajne vyžaduje kapacitu cca 60 wattov. Ponúka dokonca možnosť nabíjania z externého powerbanku, s ktorým dnes nabíjate svoje smartfóny a ďalšie prenosné zariadenia. Nabíjanie je obojsmerné, takže zariadenie môže energiu vysielať aj prijímať. Popri nabíjaní dokáže súčasne prebiehať aj prenos dát. MacBook-y alebo Chromebook Pixel už používajú ako nabíjacie porty práve USB-C. Je tu ale jeden háčik - v súčasnej dobe nepodporuje každý USB-C port nabíjací protokol USB PD. Uistite sa preto u výrobcu alebo predajcu, či je zariadenie, o ktoré máte záujem, touto technológiou vybavené.

USB-C, USB 3.1 a prenosové rýchlosti

USB 3.1 je nový protokol, umožňujúci prenos dát rýchlosťou 10 Gb / s. Nie každý USB-C konektor je vybavený touto technológiou automaticky. Z tohto dôvodu je dobré túto informáciu overiť u výrobcu alebo predajcu zariadenia.

Thunderbolt 3: pridanie ešte vyššej rýchlosti na USB-C

Thunderbolt3Snáď najužitočnejším protokolom, ktorý podporuje port USB-C, je Thunderbolt 3. Pridáva sa tak podpora až 40 Gbps priepustnosti, spolu so zníženou spotrebou energie a možnosťou presunúť až 100 wattov energie cez rozhranie. Port USB-C s podporou Thunderboltu 3 znamená, že jediný kábel je všetko, čo potrebujete na prenos energie a veľkého množstva informácií do a zo zložitého zariadenia, ako je počítač. Nie každý port USB-C má podporu Thunderbolt 3. (vyhľadajte malý blesk vedľa portu alebo získajte informácie od výrobcu alebo predajcu zariadenia) Táto situácia by sa mala zmeniť s nadchádzajúcim štandardom USB 4. Porty USB 4 budú predvolene podporovať rýchlosti Thunderbolt 3, pričom zostanú spätne kompatibilné s USB 3.

Ďalšia kompatibilita

Podpora rozhrania USB-C pre odosielanie simultánnych obrazových signálov a prúdov energie znamená, že sa budete môcť pripojiť a napájať k natívnemu zariadeniu DisplayPort, MHL alebo HDMI alebo k takmer čomukoľvek inému za predpokladu, že máte správny adaptér a káble. Špecifikácia USB-C dokonca ponúka prenos zvuku cez rozhranie, čo sa už prejavuje chýbajúcim audio vstupom na niektorých smartfónoch.

Záverom

Využívanie portov USB-C v novších zariadeniach je na vzostupe - nájdete ich na smartfónoch, tabletoch, laptopoch i stolných počítačoch. Jednoduché používanie a podpora širokého spektra protokolov naznačuje, že sa jedná o platformu, ktorá bude postupom času vládnuť všetkým. Zatiaľ sme len na začiatku využívania celého potenciálu, ktorý táto technológia ponúka.

Kategória: Tipy, triky a návody