0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Ako vytvoriť Wifi hotspot alebo Wifi direct?

Ako vytvoriť Wifi hotspot alebo Wifi direct?

Novšie mobily už vedia okrem operátorských dát zdieľať aj klasické Wi-Fi pripojenie.

Vytvorenie mobilného Wi-Fi hotspotu vedia už dnes takmer všetky nové smartfóny. Je to štandardná funkcia mobilných operačných systémov. Zdrojom pre hotspot sú však operátorské dáta, teda štandardné pripojenie mobilu napríklad do LTE siete operátora. Okrem však klasického Wifi hotspotu prostredníctvom mobilných dát vieme vytvoriť aj Wifi Sharing / Wifi direct.

Čo je to Wi-Fi Hotspot?

Funkcia Wi-Fi Hotspot umožňuje zdieľanie mobilného pripojenia k internetu pomocou smartfónu, prípadne iného zariadenia, ktoré je schopné vytvoriť Wi-Fi sieť. Následne sa k danej sieti môžu pripojiť externé zariadenia, teda notebooky, počítače, ďalšie smartfóny a podobne.

Wifi Sharing, Wifi direct?

V novších telefónoch sa objavila funkcia umožňujúca zdieľať aj Wi-Fi pripojenie. Nazývajú ju Wi-Fi Sharing a funguje tak, že mobil sa pripojí do Wi-Fi siete a následne dokáže sprostredkovať toto Wi-Fi pripojenie ďalším zariadeniam. Aktivácia je pritom otázkou pár sekúnd, netreba k nej žiadne ďalšie prihlasovanie či overovanie. Ako prihlasovacie údaje budú pritom použité tie, ktoré sú nastavené na úrovni smartfónu v možnostiach mobilného hotspotu.

Táto funkcionalita môže prísť vhod napríklad v hoteloch, kde sa často stretávame s obmedzeniami z hľadiska počtu povolených súčasných pripojení. Prostredníctvom novej funkcionality sa dá tento stav efektívne obísť – do hotelovej siete sa s dedikovanými prihlasovacími údajmi pripojí telefón, ktorý následne toto pripojenie nazdieľa ľubovoľnému počtu ďalších zariadení.










Rovnako dobre môže funkcionalita pomôcť aj v situáciách, kedy používateľ nechce návšteve sprístupniť prístupové údaje k jeho domácej sieti a jeho router zároveň nepodporuje hosťovský režim. V tejto situácii ho môže pohodlne zastúpiť smartfón.

Ako nastaviť Wi-Fi Hotspot?

Niekedy, z cestovných dôvodov alebo technických problémov môžeme ostať bez Wi-Fi pripojenia. Prácu s počítačom alebo mobilom to obmedzuje. Nezáleží však na tom, či je váš mobil iOS alebo Android, dokáže vytvoriť Wi-Fi sieť, vďaka ktorej sa môže váš notebook pripojiť na vytvorenú dátovú sieť.

  • Otvorte Nastavenia > Zapnite mobilné dáta
  • Sprístupní sa Vám ikona "Osobný hotspot"
  • Kliknite na osobný hotspot kde sa Vám zobrazí heslo a názov siete ku ktorej sa môžu ostatní pripojiť.

Postup pri zariadeniach so systémom iOS.

  • Otvorte Nastavenia > Siete (Pripojenie) > Mobilný bod a zdieľanie pripoj.
  • Zapnete Mobilný prístupový bod
  • Následne sa Vám zobrazí názov siete a heslo k sieti.

Postup pri zariadeniach so systémom Android.


Navyše heslo k Wi-fi na obrázku vyššie "kodmobil20" Vám na stránke mobilnet.sk odráta zo sumy 20% na celú objednávku.

Kategória: Tipy, triky a návody