0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Ako ovplyvňuje výber správnej nabíjačky rýchlosť nabíjania

Ako ovplyvňuje výber správnej nabíjačky rýchlosť nabíjania

(Aktualizované dňa 26.03.2021)

Klasická nabíjačka VS rýchlonabíjačka (Quick Charge)

Klasickú nabíjačku asi už všetci poznáte, ale rýchlonabíjačka to je iná liga! Ako sa líši rýchlonabíjačka od klasickej nabíjačky? V jednoduchosti povedané sú nabíjačky, ktoré dokážu nabiť Vaše zariadenie omnoho rýchlejšie a za kratší čas, než bežne nabíjačky. Privítajú to hlavne tí, ktorí zisťujú ráno pri odchode z domu že batéria má tak 12%. Rýchle nabíjanie je ,,in,, máme telefóny s veľkou spotrebou energie kde je potrebné častejšie a kratšie nabíjanie. Na tieto naše zvýšene nároky výrobcovia zareagovali rýchlonabíjaním. Na trhu sú tieto nabíjačky označené ako Quick Charge 3.0 momentálne najpoužívanejšie, Fast Charge, alebo PD - Power Delivery, nabíjanie s vyšším výkonom, kde sa môžete dostanete na hodnoty okolo 60W (Quick Charge je kompatibilný s PD s verziou 3.0).

Ako to funguje: za všetko môže čip, väčšinou od Qualcommu. Pracuje na tom aby čo najefektívnejšie využil čas, výkon nabíjačky a podmienky nabíjania ako odpor, teplota, prepätie atď. Batéria ľahšie prijíma energiu na začiatku nabíjania ako na konci a presne tu nastupuje čip. Ten uvoľní maximálnu energiu z nabíjačky na začiatku nabíjania čo spôsobí že za veľmi krátky čas 15 min nabije batériu na viac ako 50%. Po dosiahnutí nabitia na 70-80% sa rýchlosť spomaľuje. Nečakajte že za ďalších 15 min budete mať nabite na 100%.

Uvedieme Vám malý príklad pre lepšiu predstavu: Klasická nabíjačka Vám po 30 minútach nabije približne 18% z Vašej batérie.

Quick Charge 1.0 Vám po 30 minútach nabije približne 30% z Vašej batérie.

Quick Charge 2.0 Vám po 30 minútach nabije približne 63% z Vašej batérie.

Quick Charge 3.0 Vám po 30 minútach nabije približne 71% z Vašej batérie.

Quick Charge 4.0 Vám po 30 minútach nabije približne 80% z Vašej batérie.

Quick Charge 5.0 Vám po 30 minútach nabije približne 90% z Vašej batérie.

(test porovnaných nabíjačiek je klasická nabíjačka vs nabíjačka vybavená s technológiou Quick Charge)


Tieto údaje Vás určite presvedčili a zodpovedali na : klasická nabíjačka VS rýchlonabíjačka

Dôležitým parametrom pri rýchlonabíjačkách je výkon ktorý treba sledovať vo Wattoch= W . Platí čím vyšší výkon tým rýchlejšie môže byť nabíjanie. Určite však neplatí že 36W nabíjačka vám nabije 2x rýchlejšie než 18W. Len pre zaujímavosť ak sledujete aj parameter ampér A, rýchlonabíjačky podporujú hodnoty od 2,4A.

Pár rád ako si vybrať z ponuky rýchlonabíjačiek :

Pred tým ako si idete zakúpiť rýchlonabíjačku je naozaj potrebné zistiť či váš telefón alebo iné zariadenie podporuje túto funkciu. Väčšinou je to v popise parametrov :nabíjanie : podpora Quick Charge / Rýchle nabíjanie. V opačnom prípade bude Vaša investícia do rýchlonabíjačky zbytočná a vaše očakávanie nenaplnené.


Vyberte si nabíjačku s parametrami, ktoré sú podobné s parametrami Vášho telefónu. Výkon okolo 45W a viac sú pre smartfóny zbytočne postačí 20W. Vyššie W sú určené pre tablety a podobne.

Dôležitá je aj dĺžka kábla. Rýchlonabíjačky majú väčšinou káble do 2m. Pri dĺžke 3 – 4 m je odpor vyšší čo priamo úmerne znižuje výkon.


Kupujte komplet rýchlonabíjačku, myslím nabíjací USB adaptér aj s káblom. Ak sa predsa rozhodnete zaobstarať si to osobitne, pozor na parametre kábla. Zbytočne Vám bude výkonná nabíjačka ak kábel nebude podporovať rýchlonabíjanie, prípadne výkonovo bude o hodne nižšie.

Nezaškodí trochu zainvestovať. Pri podstatne cenovo nižších nabíjačkách určite neobjavíte čaro rýchlonabíjania, hlavne to časové.

Zhrnutie

Pre rýchle nabíjanie Vášho zariadenia je potrebné dbať na nasledovné:

1. použiť nabíjačku a kábel, ktoré poskytujú dostatočnú veľkosť prúdu

2. používať prednostne stenovú zásuvku alebo konektor zapaľovača v automobile, až potom USB port počítača.

Navštívte náš eshop so širokou ponukou nabíjačiek a káblov. Určite nájdete najlepšie riešenie pre váš telefón.

Rýchlosť nabíjania (infogram)

Kategória: Tipy, triky a návody