0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left
Ako nestratiť svoje fotky, údaje a dáta z mobilu?

Ako nestratiť svoje fotky, údaje a dáta z mobilu?

Keď sa niekde spomenie slovo cloud, množstvo ľudí si nepredstaví všetko to, čo by sa za tým vlastne mohlo skrývať. Kvôli tomu ku cloudovým službám majú veľký rešpekt a radšej sa im vyhýbajú. To je veľká škoda, pretože cloudové úložiská predstavujú skvelého pomocníka pre zálohu našich najdôležitejších dát.

Rôzne obavy, ktoré sú napríklad strata, krádež, utopenie alebo hardvérová porucha telefónu. Vďaka nim o všetky svoje dáta, fotografie a videá nenávratne prídete. Bolesť môže byť o niečo menšia, ak svoje telefóny zálohujete. Stratený alebo ukradnutý telefón to síce nevráti ale fotky a spomienky Vám zostanú. Disk počítača je jednou z možností, cloudové úložiská ale budú oveľa praktickejšie, v niektorých smeroch spoľahlivejšie a o celý proces sa zvyčajne postarajú úplne sami. Stačí pripojenie k Wi-Fi.

Za cloudom sa v podstate neskrýva nič iné, než server, ktorý niekto spravuje a ponúka nám ich služby. Datacentrá, v ktorých sú servery úložísk fyzicky umiestnené, spĺňajú prísne podmienky. Viacnásobná záloha tých istých dát, cez ochranu voči vonkajším vplyvom až po tonu bezpečnostných certifikácií a právnych požiadaviek. Tie isté servery skladujú dáta od bežných ale aj od veľkých firemných zákazníkov, ktorí netolerujú žiadnu chybu. Prístup k uloženým dátam máme prakticky odkiaľkoľvek, kde máme pripojenie na internet. To je dobrou správou, pretože sa k nim cez svoj účet dostaneme z ľubovoľného zariadenia a nestane sa nám, že by sme ich niekde zabudli. Napríklad ako USB kľúč.

Ako si nastaviť zálohovanie do Google Disku?

Súčasťou operačných systémov Android je aplikácia Google Disk, známa aj pod názvom Disk, ktorá však podporuje aj operačný systém iOS. Priamo cez jej rozhranie si vieme nastaviť automatické zálohovanie obsahu z aplikácií, kontaktov, e-mailov a podobne. Cez aplikáciu Galéria si zase vieme nastaviť automatické zálohovanie našich fotografií a videí. Všetko je pevne prepojené s používaným účtom Google. Zálohovanie vieme nastaviť aj priamou cestou cez nastavania telefónu. Základná verzia ponúka 15 GB voľného miesta, čo pri zálohovaní tisícok fotiek a videí nemusí stačiť. Celkom lacno si ale môžete kúpiť rozšírenie, kde napríklad 100 GB stojí 1,99€ mesačne.

Postup pri zálohovaní Androidu cez Google Disk

  1. Pripojte Telefón k Wi-Fi
  2. V „nastaveniach“ telefónu vyberte „Kontá a zálohovanie“
  3. Potvrďte tlačidlom „Zálohovať“ a počkajte na dokončenie proces


















Ako si nataviť zálohovanie cez iCloud?

Zálohovanie iPhonu je jednoduché. Zariadenia od spoločnosti Apple umožňujú zálohovať všetky dáta on-line prostredníctvom iCloud alebo cez počítač pomocou iTunes. Najjednoduchšie spôsob zálohy iPhone (ale aj ďalšie zariadenia s iOS.) je prostredníctvom predinštalovanej aplikácie iCloud, Jej základná verzia ponúka len 5 GB voľného miesta, čo pri zálohovaní tisícok fotiek nestačí. Celkom lacno si ale môžete kúpiť rozšírenie, kde napríklad 50 GB stojí 0,99€ mesačne. Pokiaľ využijete zálohu cez iCloud, môžete zálohovať úplne všetko. Samozrejmosťou je možnosť zálohovania fotiek, videí, kontaktov, kalendára alebo stiahnutých aplikácií, a to vrátane hier. Cez iCloud aj iTunes máte rovnako možnosť zálohovať nastavenie systému, takže po jeho obnovení prenesie tiež nastavenie budíka, heslá k Wi-Fi, tapetu obrazovky atď.

Postup pri zálohovaní iPhonu pomocou iCloud

  1. Pripojte iPhone k Wi-Fi
  2. V „nastaveniach“ telefónu vyberte „iCloud
  3. Prihláste sa do svojho účtu
  4. Vyberte položky, ktoré chcete zálohovať (prepnutím On / Off)
  5. Kliknite na „Úložisko a záloha“ / „Záloha
  6. Potvrďte tlačidlom „Zálohovať“ a počkajte na dokončenie proces


Prehľad cien a ostatných úložísk čítajte tu.

mobilNET

Kategória: Tipy, triky a návody